Студеното време ме подтиква към… бухти

И такааа.. На вън е студенко, някакво мрачничко и влажно.. Последно беше така, когато за малко ни настаниха в оназии ужасна стая… разликата е,че сега сме на сухо и на топло, Теди учудващо седи в кошарата и бърбори, не ми се кара и не ми мрънка.. И аз се размечтах сега за готвене докато си пържа картофи. Та правят ми се бухти. Някои от четящите блога ми ги знаят какво представляват, при това май от както им правих на тях май не съм пипвала да правя пак, но може би идва ново време.. Сетих се и за едно чудо, което излезна много сполучливо едно време, а от тогава и него не съм правила.. от години това.. паниран карфиол.. ооо.. един познавач на винцето и бирата каза,че от това става страхотно мезе.. Тъй че, дерзай Кекле, ако Теди разреши давай! Ще ми се и на нея да дам, но нито ще й хареса, нито е особено здравословно.. но пък на мен е вкусно.. Още й е рано да яде пържено, а и за сега захар не знае какво е..

Момата тъкмо установи,че в преносимата кошара може да се играе и да подскача, и да я клати цялата, и че от там се виждат кацналите врабчовци на терасата, с които може да си поговори, откри,че чудесно може и да се танцува в тази прословута кошара.. И пущината не ще да яде едра храна, ако яде тя едра, тя да си я държи в ръчичка и да си гризка, когато аз й я давам не дъвче, а гълта и й се повдига.. И така поредната работа, която ми се отваря. Зъбките ги пропускам за сега, кърменето ми помогна да спася хайванка от ревове от болка и мазане с разни гелчета за моментно облекччаване на болката. Освен това не ме хапе. Усети се, че ако ме хапе ще й спра кранчето,  но за това пък като ми се сърди напира да ми хапе краката и боже как стиска, маймунката й с маймунка, обаче то е, щото аз не я слушам и най-много си играя с нея докато пишка, или ака.. На това отгоре нещо не се заседява в слинга, драпа ли драпа, а аз се изморявам докато я сложа правилно.. Направо си ми намирисва да хвана някоя от двете си сестри пишман шивачки, ако не да платя на някоя и да ми зашият един май-слинг, да я нося на гръб. Това също ми пречи да ида към университета на издирване на даскаля, когато малката не е плътно залепнала за мен ми е голям зор, не ти е работа. И като споменах този тип слинг, който между другото може да се каже, че съм изпробвала нескопосано зашит от самата мен, май ми остава единствения вариант… Ето го и него.

Божкейй.. за бухти почнах да ланкам, а до слинг стигнах 😀 Изкопирано от

 http://slingokonsultant.ru/makesling/super-mei-sling.php

Как да си зашием сами май-тай слинг

За основу взята выкройка простой модели май-слинга. Размеры лямок и синтепоновые вставки остаются прежними, изменяется только форма и размер спинки.

высота спинки слинга 50 см (+ 7 см овальный отгиб), 
ширина по верху (самая широкая часть) – 42 см, по низу – 38 см, 
расстояние между верхними лямками – 28 см, 
длина верхних лямок 2 м, 
длина поясной лямки 160 см, 
ширина верхних лямок 9 см, 
ширина поясной лямки 8 см

Материалы

 

  1. 210 см ткани (шириной 150 см)
  2. 16 см синтепона (шириной 150 см)

Советы по выбору ткани

Как и для других слингов, для май-слинга лучше всего подойдет нетянущаяся ткань. Ткань не должна тянуться в длину вообще, но может (необязательно) слегка тянуться в ширину.

Лучше, если ткань будет плотной, такая ткань „возьмет“ часть веса на себя (спинка слинга будет сама поддерживать ребенка, весь вес не уйдет в лямки). Подойдет хлопок или лен из толстых нитей плотного плетения, джинса, вельвет.

Скользкие ткани, такие как сатин или атлас, можно использовать для внешней (наружной) части спинки – для украшения. Внутреннюю часть спинки, а также лямки лучше делать из нескользящей ткани, чтобы лямки при носке не съезжали друг относительно друга, и май-слинг плотно держал ребенка.

Вообще, подбирая ткань для слинга, смотрите, чтобы она подходила к вашему гардеробу – по цвету, по стилю, по фактуре. Миленькая ткань с мишками или зайчиками на улице будет смотреться как минимум странно.

Раскрой

Из основной ткани:

  1. Спинка слинга (2 детали): по схеме + припуски на швы
  2. Верхние лямки: 2 детали 21 см х 210 см
  3. Поясная лямка: 19 см х 163 см
    (размеры лямок даны с припуском на швы 1,5 см)

 

Не забывайте про то, что натуральная ткань „садится“ после первой стирки. Если ткань новая, имеет смысл прибавить 3-5% к размерам „на усадку“ или постирать материал перед тем, как приступать к раскрою.

Из синтепона:

  1. Вставки в верхние лямки: 2 детали 8 см х 140 см

 

Порядок работы

  1. Сложить деталь для поясной лямки вдоль по всей длине изнанкой наружу и прошить по длинному краю. Вывернуть. Отутюжить.
  2. Проделать то же самое с верхними лямками.
  3. Вставить в верхние лямки синтепон (так чтобы край синтепона был вровень с одним из концов лямки) и прошить его поперек несколько раз с шагом 15-18 см (или же другим более эстетичным способом закрепить синтепон в лямках, чтобы он при носке не сбивался).
  4. Подогнуть необработанные края всех лямок внутрь, прострочить (кроме тех краев, где кончается синтепон – их обрабатывать не надо, они уйдут внутрь слинга).
  5. Сложить детали спинки слинга лицевыми сторонами внутрь, изнутри вставить в углы верхние лямки необработанными краями (поскольку наш слинг сейчас вывернут наизнанку, лямки будут пересекаться в центре, когда мы вывернем его на лицевую, лямки будут „смотреть“ в стороны под углом). Подколоть булавками. Прострочить май-слинг по краю, начиная от середины боковой стороны вверх, по верху, до середины второй боковой стороны.
  6. Вынуть булавки, вывернуть слинг, отутюжить (желательно не утюжить синтепон, чтобы он не стал жестким).
  7. Вставить поясную лямку вниз, завернуть края слинга внутрь под нее и подколоть булавками.
  8. Прошить май-слинг по периметру.
  9. Проложить строчку поперек слинга примерно в 7,5 см от низа слинга, так чтобы захватить край поясной лямки. Вынуть все булавки.
  10. Места крепления верхних лямок можно усилить дополнительной строчкой – квадратом, треугольником или квадратом с крестом внутри – на ваш вкус.
  11. Май-слинг готов!

10.06.2007
© Евгения Сипарова, слингоконсультант 
e.siparova@slingokonsultant.ru 
 5583894


К май-слингу можно сконструировать подголовник для поддержки головы во время сна.

Май-слинг с подголовником   Май-слинг с подголовником

Выкройка подголовника от Татьяны Давидюк

Подголовник для май-слинга

Раскрой

Выкройка подголовника для май-слинга

Вырезать 2 детали для подголовника по схеме + припуски на швы. Высота измеряется конкретно по ребёнку от лопаток до лба (у меня получилось 32 см), ширина низа подголовника зависит от ширины спинки вашего слинга.

Порядок работы

  1. Сделать вытачки 9×2 на обеих деталях подголовника в месте присоединения лямок к слингу. Предварительно одну из деталей можно проложить флизелином, если ткань тонковата.
  2. Соединить детали, следя, чтобы вытачки совпали, сколоть булавками, прострочить.
  3. Вывернуть, отутюжить, прошить подголовник по периметру вместе со светоотражателем.
  4. Поставить кнопки на подголовнике и лямках (примерять на спящего ребёнка).Подголовник для май-слингаПодголовник для май-слинга
  5. Подголовник готов, носите на здоровье!
Advertisements

2 Responses to Студеното време ме подтиква към… бухти

  1. Lady Frost каза:

    Аз много го харесах тоя слинг! Ама да видим кога ще си направя! хихи! Иначе тоя, с халките, който миго подари…. мммм! На Божката много му харесва в него! Аз нали не мога да го нося в кенгуруту и със слинга ни е екстра! Тенкс, мила! Цун

  2. keklanka каза:

    Много се радвам,че слингът е послужил, аз се притеснявах, че може да нямате достатъчно нерви да се научите да го ползвате.. хихихи, признавам,че моите нерви напоследък не издържат на подвижността на Теди, щотот слингът ако не го сложа от първия път добре и се изморавям здраво.. а май тай.. май тай щях да пиша в поста,че е препоръка към антончо, който е привърженик на кенгуруто, дочух,че изпада в паника от скорошното порастване на Божката и че няма да може да ползва кенгуруто.. та май-тай е нещо средно между слинг и кенгуру 😛

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: